Nostalgi: Choke – en videodokumentär om Rickson Gracie

19 01 2010

Choke – Inga regler, åtta fighters men endast en vinnare.

Bakgrund:

Ofta rapporteras om saker och ting som är aktuella, vilket i sig inte är så konstigt. Men ibland kan det vara nyttigt och intressant att ta sig en titt tillbaka på hur saker och ting var. Varför? Det är av flera anledningar.

  • Man får se hur sporten har utvecklats
  • Man får uppleva hur organisationen kring sportens utövare har utvecklats
  • Man kanske kan komma närmare svaret: Var det bättre förr?

Om inget av ovanstående gäller just dig som läser detta så kan det fortfarande vara intressant att ta en titt på denna dokumentär i rent underhållningssyfte.

Därmed har jag tänkt göra något ovanligt och ta med er tillbaka i tiden. Ni ska få möta Rickson Gracie från den anrika Gracie-familjen.

Rickson Gracie

Legenden Helio Gracie - vila i frid.

Vem är då Rickson Gracie?
Rickson är född den 20 november 1958 i Brasilien och hans far är den bortgångne legenden Helio Gracie. Många känner säkert till Ricksons bröder också: Rorion, Royce (halvbror) och Royler (halvbror). När det gäller MMA är Rickson obesegrad med matchfacit på 11-0. Många har ifrågasatt hans matchfacit och påstått att han har fått handplockat motstånd på grund av sitt namn. För övrigt ska det nämnas att sådana anklagelser inte är unika endast för Rickson, Rorion, Royce och Royler har fått ta emot det också.
6 år gammal började denne Rickson tävla i Gracie Jiu-Jitsu, vid 15 års ålder började han instruera. När han väl var 18 år hade han erövrat sitt svarta bälte.

Signifikanta punkter i Ricksons liv kan radas upp: Vid 20 års ålder besegrade han den 110 kilo tungen brasilianske Zulu som fram tills förlusten hade obesegrat matchfacit på 140+ fighter. Detta ledde till att Rickson fick ett omedelbart erkännande i hemlandet Brasilien där han omnämndes som ett av landets bästa fighters. En direkt konsekvens av vinsten mot Zulu var att Gracie Jiu-Jitsu fick ytterligare erkännande runtom världen.

Fem år senare, som sig bör, accepterade Rickson en returmatch mot Zulu. 20000 åskådare i Maracanzinho fick se Gracie-sonen åter besegra Zulu.
Rickson gick sin sis ta match den 26 maj 2000 och därefter lade han handskarna på hyllan. Sedan dess har han gett flera indikationer på en eventuell återkomst men det har inte skett. Nuförtiden kan man hitta denne legend på International Jiu-Jitsu Center i Los Angeles, Kalifornien.

Om dokumentären Choke (1999):
Vi får följa Rickson Gracie och två andra fighters när de förbereder sig för att gå match på Tokyo’s Vale Tudo 1995. Dokumentären som är cirka 1,5 timme lång låter oss också ta en närmare titt på Ricksons privatliv med allt vad det innebär med familjen med mera. Ni får också möta den mytomspunne fadern, Helio Gracie.
Producerat av Robert Raphael Goodman.

Ta er en titt. Se hur det var förr.

På återseende!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: