En hyllning: Martin Holm – personen och fightern vid vägens ände.

19 01 2010

Martin Holm – det tysta leendet som ej längre finns bland oss.

Detta reportage har skrivits av flera anledningar. Först och främst för att hedra Martin och ge en bild av honom utanför ringen. En annan anledning är att på ett rättvist sätt och en gång för alla berätta vad som ledde till hans självmord, hans sista utväg.
Hans vän har tagit sig tid och mod och vi har haft långa samtal om det som har hänt. Här är några rader som tillägnas Martin Holm och de få nära och kära som var vid hans sida ända till slutet. Jag kommer personligen minnas Martin som en fighter som satte Sverige på kartan. Martin Holm gick bort den 24 juni 2009.

n697406615_382145_2104

Martin Holm, personen

Jonas Silfwerbrand träffade på Martin Holm i kampsportssammanhang på 90-talet. Från 2007 umgicks och tränade de intensivt tillsammans. De tränade sista tiden på Västerås Kampsportscenter. När jag frågar Jonas om de minnen han har av Martin som person säger han:

– Han var en riktigt intelligent person, störst i ringen och större som en person.

Martin knockade Jonas fysiskt, mentalt och med sitt stora hjärta. De pratade mycket och umgicks ofta:

– Vi pratade om allt möjligt, odlade tomater, kärlek och livet. Mycket filosofiska samtal. Sådan var Martin utanför ringen.

Jonas förklarar Martins egenskaper som tystlåten, ödmjuk och varm. Martin kallade sig själv musslan, just för att han var tystlåten.

3165_74791826615_697406615_1779902_179163_n

Vi pratar vidare, Jonas har mycket på hjärtat. Han berättar hur han kommer att minnas Martin:

– Jag vill minnas Martin som min bästa vän, ärlig med ett enormt stort hjärta. Han brydde sig. Han gav bra med kärleksråd. Han fanns alltid där för att stödja. Han var vänlig och omtänksam mot andra.

Denne Martin Holm överraskade också många med sin ödmjukhet. Många blev chockade när de fick reda på att det var kampsportaren och knockoutartisten de hade snackat med. Allt detta berodde på hur Martin var som person och den värme han utgav.
Hur ska andra som inte känner honom minnas honom frågar jag Jonas. Efter en liten stunds tänkande svarar han:

– Idrottsmässigt är han den största inom kampsportssverige som Sverige nånsin haft, större än Ingo. Martin var en allround atlet.

n697406615_398608_8552

Martin Holm, fightern

Så hur var han som fighter, denne Martin Holm undrar nog många. Hans vän berättar att han alltid använde sin enorma teknik och slagprecision. Martin förlitade sig inte på muskelkraft. Hans slagserier är fortfarande något man försöker lära ut, men på grund av svårighetsgraden, kan folk knappt ta till sig de kunskaperna.

– Folk fattade inte när det skulle lära sig, som en riktigt svårläst bok.

P2160341

Martins knockoutstatistik talar för sig själv, en man i sin egen liga. Två av tre matcher i karriären knockade han sina motståndare. Och detta skedde ofta i första ronden. Sådana siffror på den otroligt höga nivån sätter prägel och berättar lite om vad Martin var kapabel till i ringen.

Depressionen:

Martin led av depressioner, sökte hjälp men fick inte hjälp av psykvården. Han sökte hjälp upprepade gånger. Martin gick sin sista match 2004 och till sina fans besvikelse bestämde han sig för att lägga handskarna på hyllan för att fokusera på familjen som precis hade fått tillökning, en son. Men han började må dåligt under tiden, depressionen blev djupare och djupare. Dagarna blev allt mörkare. 2007 gjorde han ett comebackförsök och Jonas och Martin körde en satsning 2008 fram till Martins bortgång.

Att han begick självmord och beslöt sig för att gå vidare, är det som chockerat många. Martin var sista tiden innan sin bortgång enligt Jonas en bättre och mognare fighter när de startade sin resa för att göra comeback, i bra from fysiskt. Men Martins inre strid med sina tankar och depressionen som han försökte bekämpa blev alldeles för svår.

– Ingen av de matcher han gått i ringen har varit nära den kamp Martin förde mot sina problem.

Svensk psykvård lämnade en av världens största kampsportsstjärnor hjälplös på livets kant. Ett brutalt misslyckande som lämnade hans vänner i chock men mest av allt en son som blev utan sin pappa.
Dessutom, ju längre tiden och gick och ju sämre Martin mådde, desto mindre blev hans vänskapskrets. Mer och mer fick han lära sig vilka som var hans riktiga vänner.

För att visa på vad människor tyckte om Martin Holm och hur de såg på honom, har jag valt ut två citat som får avsluta denna blygsamma hyllning. Nedanstående citat är från Ernesto Hoost och Ray Sefo, två av K1-världens största namn. Jag har gjort mitt jobb och försäkrat mig om att det är de som skrivit dessa nedanstående rader.

Ray Sefo kontaktade Jonas innan Martins bortgång via Facebook och skrev:

– My friend i hope you’re smiling already because it happens to the best of us, the fact that you’re sparing Martin who happens to be one of the best in the world is awesome. There isn’t to many people that can say that they have jumped in the ring with Martin so keep your head up and take a few days of training. Take care and be safe my friend.

Tidigare idag skrev Ernesto Hoof detta på Martins hyllningssida på Facebook:

– Dear Martin, we met a few times, and fought each other once in Paris. I know you missed the knees there since we couldn’t make them, but then, I missed them too.. You were a brave fighter. I didn’t know you as person but I understood a few years ago that you were struggling with your personal life. But then I heard things were goinig a lot better again and I thought you were working on your comeback. Your friend even asked me if I could help. But while I was thinking if I could you decided something else. It was your choice and everybody has to live with that. I hope you have found the rest you needed. Take care, we’ll meet again…

Från mig och alla andra här på Fightplay,

farväl Martin Holm, vila i frid.

You might be gone but never forgotten.

Keyvan Zarea-Ganji, 11 juli 2009.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: